HISTÒRIA I SOCIETAT


"la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»


Història, vida i costums de la vila de Sant Feliu Sasserra i d'altres indrets de la Catalunya Central.

dimecres, 4 de febrer del 2015

LA CAPELLA DELS ARNAUS










Dia 9 febrer 1816. Jo Joseph Arnaus y Farreras, pagès, vista la mort del Sr. Ylltim. Bisbe de est Bisbat, y sabén la oposició tenia lo dit, y mols altres fan lo matex y sonstar-me que lo tenia bo ab lo Ardiaca Sala y vicari general alegit per lo Capítol, vaj determinar demanar-li la llicència per fabricà una capella sota las voltas de la exida, y dit dia me consedí la llibertat de fabricar-la, y consta en autos de Miguel Febrer y cons. Nri. De la Cúria exlesiàstica.



Dia 10 febrer 18126. Tomada la Rasson en fol. 60 del libro 89 de oficio de ypotecas de la ciudat de Vich, Jph. Sabastian Esn...

Dia 12 de febrer de dit, tomada la Reson en fols. 21 y 22 del Regtro. De Hipotecas de Berga, José Fontich y ...



Dia 7 juny 1816 tenin-la, la capella, vaj demanar fos visitada si estava conforme a lo mandado y feren commission al reverent Miquel Sen Martí, pàrraco de esta parròquia y feu la ynforma que estava tot mol conforme per selebrar-se en ella el St. secrefici de la Missa, y més, anyadí que perquè ab lo tems no pugués aver algun dupte, advertia que sobre la dita capella y avia yn corto, però que ha est y avia una volta tan grossa que no se sentia gota de fressa, a no ser que y donassen uns grossos cops a dretas, y per axò no cadaven de donar-li la llicència per beneir-la.




Dia 8 juliol de dit any. Feren la dirta commissió de beneyir dita capella al rector y dir-i la primera missa, lo que se beneyí lo dia 27 de julio 1816. Com consta tot de autos en poder del dit notari de dita Cúria y més ho veuran tot autèntich ab los autos autèntichs que me donaren a mi, y privilegis y tot lo alegat per mi, y ynformas de pàrraco, que nova poder ser més favorable, ab ymformas y obras.

It. Lo que me costà las obras y adornar la capella és lo següent:

Primo. Retaula fusta y mans de fuste 105
Fer lo St. Joseph 37 10
Deurar-lo y estufar-lo 28₤ 2₰
Talla 15₤ ₰
Capitells fets en Barcelona 26₤ 5₰
Sacras 7₤ 10₰
Posar lo retaula 5₤ 12₰
Acabar lo altar fins a la volta 18₤ 15₰
243₤ 14₰





Tras pàgina 243₤ 15₰

It. Gastos casa primo mans de mestres:
134 dias contats ha 9₰4. Part y part a 7₰6 valen los jurnals 55₤ 15₰

It. Fustes y han estat a fer portas y bancs junts 32 dias, valen 12₤ ₰

It. Ferros de la porta y claus tot junt fet ha Prats lo Mateu 7₤ 10₰

It. Jurnals de manobras poch més o menos 125 que ha 35₰
cada un valen 23₤ 5₰

It. Sinconta quarteras cals a 9₰4 gra. val 22₤ 39₰9

It. 180gras. Guix a 7+6gr. val 6₤ 15₰

Junt ab dinés 372₤ 13₰ 9

La roba de dir missa com són tres casullas, dos albas y calsa mo avia donat lo Rd. Joan Arnaus ab son testament com consta allí expresat y ho féu perquè ja sabia lo meu inten de fer capella en cas vejés la mort del Sr. bisbe.

It. Los privilegis de la iglésia ja són en esta autèntich, y si se perdian, los trobarian a la Cúria eglesiàstica de Vich.

It. Los privilegis y memorials y tots gastos me costa de papès me costa 30₤ 10₰

It. Fer un anban perquè no exís salina, fer lo gueix? Balumé y corrado, culs y guix
Tot junt 65₤ 10₰
9₤ ₰
Tras pàgina 372₤ 139₰
Junt 468₤ 139₰

Any 1830 vingué lo Sr. Il·lustríssim en St. Feliu, y dita vegada, vingué lo secretari ha visità la nostra capella, que ja avian vingut altres vegadas, y no avian dit y faltàs res y dita vegada manà lo següent:
Que en la capella de Arnaus, se haga un ornamento encarnado. Que en la misma se haga manípulo verde y una higuela forrada de himo? fino blanco y de lino.
Que en la misma se le pongan unas mangas nuevas a una alba, y se conponga manípolo negra.