HISTÒRIA I SOCIETAT


"la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»


Història, vida i costums de la vila de Sant Feliu Sasserra i d'altres indrets de la Catalunya Central.

dimarts, 25 de febrer del 2020

Reunió del Sindicat de Remença a Sant Feliu Sasserra 1448







REUNIÓ DEL SINDICAT DE REMENÇA A SANT FELIU SASSERRA (1448)







Fins a arribar al segle XI els pagesos catalans eren lliures i estaven protegits pel comte de Barcelona, els castells estaven governats per funcionaris comtals. A partir de l’any 1000 els funcionaris es deslligen del poder comtal i es converteixen en amos del seu territori. Els pagesos queden sotmesos al poder del senyor.
Al segle XI l’abat Oliba és un dels promotors del tractat de Pau i Treva, el qual entre altres coses disposen uns dies de treva a la setmana i la disposició d’un circuit de trenta passes al voltant de l’església.
Els pagesos queden adscrits al mas on treballen, és el que coneixem com a servitud de la gleva. El pagès haurà de pagar una redempció personal si vol abandonar el mas. Aquests pagesos seran coneguts com  a homes i dones de remença.


COMENCEN LES CALAMITATS.

 El llibre del sindicat de remença (1448), conservat a l’Arxiu Municipal de Girona, conté les actes de les reunions dels pagesos de remença de les diòcesis de Girona, Osona, Barcelona, Urgell i Elna.
Les reunions es van fer entre el 13 d’octubre de 1448 i el 29 de març de 1449, i l’objectiu era decidir els representants que haurien de defensar la causa davant de les institucions i recollir els diners per a pagar la seva redempció.

Les reunions, autoritzades per Alfons el Magnànim, no  podien assistir més de cinquanta persones i calia que hi hagués un oficial o delegat reial i un notari.
En total es conserven 553 actes, que recullen les reunions que tingueren lloc en 912 parròquies, i que congregaren 10.425 homes.
Els pagesos de remença eren homes i dones vinculats, per contacte, a un mas i les seves terres i obligats a pagar una redempció per a deslliurar-se d'aquesta adscripció a la terra.

Durant el regnat de Joan II es va produir l'aixecament remença de 1462, que sumat a altres descontentaments socials, va derivar en la Guerra Civil Catalana de 1462 a 1472.
El 1482 hi hagué un nou alçament remença, el qual acabà amb la redacció de la seentència arbitral de Guadalupe, estipulada per Ferran II el 21 d'abril de 1486. La sentència va establir la redempció dels mals usos, tot i que va mantenir els drets dels senyors sobre els masos i, a més, es va estipular una indemnització als senyors i una multa als pagesos revoltats.




REUNIÓ DEL SINDICAT DE REMENÇA A SANT FELIU SASSERRA
A Sant Feliu Sasserra la reunió es va fer, a la plaça de l'Església, el diumenge dia 22 de desembre de 1448.
La reunió dels homes de remença del terme i parròquia de Sant Feliu Sasserra. En presència de Jaume Serrolí, notari substitut i Miquel de Parets, testimonis, són convocats a la plaça de la parròquia de Sant Feliu Sasserra amb repic de campanes i crit de viafora els homes de la parròquia de Sant Feliu Sasserra, terme de la baronia de Lluçanès, diòcesi de Vic, amb llicència i per manament de l’honorable sotsveguer de Manresa.

                                                                          335
1448 desembre 22, diumenge, Plaça de Sant Feliu Sasserra
En presència de Jaume Serrolí, notari substitut, i Miquel de Parets, testimonis, de Sant Esteve de Parets, diòcesi de Barcelona, són convocats a la plaça de la parròquia de Sant Feliu Sasserra, terme de la baronia de Lluçanès, diòcesi de Vic, amb llicència i per manament de l’honorable sotsveguer de Manresa.
f. 174r-v
Després, no obstant, dia diumenge vint-i-dos del mes de desembre i any damunt pròxim citat, en presència de Jaume Serrolí, notari substitut jurat, i Miquel de Parets, de la parròquia de Sant Esteve de Parets, diòcesi de Barcelona, esmentats anteriorment, testimonis cridats en particular, convocats i  congregats els homes infraescrits del terme i parròquia de l’església de Sant Feliu Sasserra, terme de la baronia de Lluçà, de la diòcesi de Vic, en la plaça de dita parròquia per repic de campana i crit de viafora




SANTFELIUENCS CONVOCATS I PRESENTS A LA PLAÇA:

Anglada Jussà, Joan
Anglada Sobirà, Joan
Anglada, Joan
Arnaus, Pere dels
Clapers, Pere dels
Grau, Jaume
Graell, Pere del
Mig servent, Joan de
Oliver, Joan, àlies Planes
Pedrós, Soler de
Plana, Joan
Prat, Francesc
Parets, Miquel de
Relat, Joan
Serrolí, Jaume
Sarroca, Ramon de
Sorribes, Francesc de
Sobirà, Pere
Vilajondra, Pere de
Vinya, Maties de
Vallcerdana, Simó de la
Vilaclara, Pere
Vilanova, Bertran de