HISTÒRIA I SOCIETAT


"la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»


Història, vida i costums de la vila de Sant Feliu Sasserra i d'altres indrets de la Catalunya Central.

divendres, 24 de març del 2017

SASSERRA DE BAGES ?

SASSERRA DE BAGES?

El govern de la Generalitat de Catalunya per mitjà del Decret de 9 d’octubre de 1936 va regular els canvis de nom dels municipis catalans. Era un moment de fortes tensions socials que es van manifestar especialment després del fracàs a Catalunya del cop militar feixista. Grups extremistes van atacar tot allò que tenia a veure amb la religió i l’ambient va arribar als municipis amb nom relacionats amb els sants o personatges relacionats amb l’església.
Tot un seguit de municipis durant l’any 1937 decidiren canviar el seu nom. Al Lluçanès Sant Bartomeu del Grau canvià el nom pel de Serra del Grau, Sant Boi de Lluçanès passà a anomenar-se Aurora de Lluçanès, Sant Martí de Sobremunt es denominà Les Roques d’Osona i el nom de Sant Feliu Sasserra canvià a Sasserra de Bages.
                                                                                                                           
A Sant Feliu l’Ajuntament acordà el canvi de nom en la sessió del dia 17 de juny de 1937, encara que l’acord no sortí publicat al DOGC fins al dia 25 de setembre.
L’acta de la sessió del 17 de juny, on el poble es denomina Feliu Sasserra, igual que al segell municipal on s’ha tret el mot sant, diu:
 
Segell utilitzat el dia disset de juny de 1937. Es pot veure com s'ha eliminat S. FELIU que hi era davant de SASSERRA


En el poble de Feliu Saserra, a disset de juny de mil noucents trenta-set. Baix la presidència del Alcalde en Josep Coma Costa, es varen reunir tots els consellers d'aquest Ajuntament i, essent l'hora convinguda es va donar per comensada la sesió.
...
A proposta del mateix alcalde i als efectes d'eliminar el caire religiós del nom d'aquest municipi, quin caire ha sigut sempre sobreposat i fora de raó, i ara molt més degut a les circumstancies presents de llibertat i laicisme, s'acorda unanimament d'eliminar l'avant nom de Sant Feliu de la denominació del nostre Municipi, que d'ara endevant quedarà determinat amb el nom explisit i escaient de Sasserra de Bages.

Acta de la sessió de l'Ajuntamet del dia disset de juny de mil nou-cents trenta set. I

Acta de la sessió de l'Ajuntamet del dia disset de juny de mil nou-cents trenta set. II

Acta de la sessió de l'Ajuntamet del dia disset de juny de mil nou-cents trenta set. III


Si es llegeix aquest text sembla que el nom del poble sempre ha estat Sasserra i el que en diuen “avant nom” que “ha sigut sempre sobreposat i fora de raó” és “Sant Feliu”. Les circumstàncies de moment podrien justificar aquestes afirmacions, però en realitat el nom del poble ha estat sempre Sant Feliu i Sasserra (ipsa serra) ha servit per distingir-lo de la resta de pobles anomenats també Sant Feliu.

L'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra quan la Ponència demanà que responguessin l'enquesta sobre la comarca va respondre que eren de la comarca del Lluçanès i els mercats on anaven eren Vic i Ripoll. 




La divisió comarcal de Catalunya es va confirmar pel Decret del Conseller Primer de 23 de desembre del 1936. Quan el 17 de juny de 1937, sis mesos després, l'Ajuntament posa el nom de Sasserra de Bages, és difícil que el sentit de pertinència a una comarca s'hagués consolidat al municipi.

La darrera acta de la sessió del consistori on apareix la denominació de Sasserra de Bages porta la data del 21 de desembre de 1938.

El dia 1 de febrer els feixistes van entrar a Sant Feliu.


DOGC 1 de gener de 1937
DOGC 1 de gener de 1937


DOGC 1 de gener de 1937

DOGC 7 de gener de 1937

DOGC 7 de gener de 1937

DOGC 28 de gener de 1937

DOGC 3 de febrer  de 1937

DOGC 20 de febrer de 1937

DOGC 20 de febrer de 1937

DOGC 25 de març de 1937

DOGC 29 d'abril de 1937

DOGC 29 d'abril de 1937

DOGC 9 de juny de 1937

DOGC 12 de juliol de 1937

DOGC 25 de setembre de 1937