HISTÒRIA I SOCIETAT


"la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»


Història, vida i costums de la vila de Sant Feliu Sasserra i d'altres indrets de la Catalunya Central.

dimecres, 16 de març del 2016

Pere Oliva i el bandoler Palmerola




L'AFER PALMEROLA


Aquests fets van passar a Sant Feliu Sasserra pels volts de 1578. Un document de la Sotsvegueria del Lluçanès assenyala que hi hagué a Catalunya un bandoler anomenat Palmerola cap d’una quadrilla que arribà a tenir un centenar de bandolers. Pere Oliva, natural de Sant Feliu Sasserra i veguer del Lluçanès, els perseguí per capturar-los. Són anys en què, a més, hi ha una pugna entre els titulars de la baronia del Lluçanès i les universitats dels pobles lluçanesos que volen passar a jurisdicció reial, cosa que passà quan l’any 1611 compraren als Agulló els drets de la baronia.

La presència de bandolers al Lluçanès queda reflectida en la documentació  del segle XVII. El bandolerisme va ser un fenomen d'abast europeu molt present al nostre país: Joan Sala Serrallonga o el lluçanenc Perot Rocaguinarda són dos dels bandolers més famosos del segle XVII.
El Romanticisme del segle XIX va convertir els bandolers en personatges que lluitaven per la llibertat. El bandolerisme però, amaga alguns conceptes  que cal estudiar. Els mots bandoler i bandolerisme provenen de la paraula bàndol. Els escamots de bandolers els componien persones, majoritàriament del medi rural que a causa de la misèria que vivia el Principat al segles XVI i XVII seguien un capitost. Per subsistir practicaven activitats delictives o eren contractats per personatges influents que cercaven assegurar el seu poder.





 Tenim el testimoni de quatre persones que recordaven el 1626, quasi 50 anys després, com van succeir els fets que van dur a la mort el bandoler Palmerola.

Som davant del testimoni de Montserrat Torrents, paraire de més de 50 anys, Pere Comesòlibes, pagès de 70 anys, Antoni Padrós, pagès, qui tenia 60 anys i Jaume Arnaus, també pagès d'uns 80 anys d'edat. Tots ells recordaven l'any 1626 els fets que havien succeït al Lluçanès l'any 1578. Al bandoler Palmerola  l'acompanyaven més de 100 homes els quals formaven part de la seva quadrilla. Pere Oliva, essent veguer del Lluçanès, els perseguí per capturar-los. Palmerola dintre de la lluita que mantenia amb Pere Oliva va anar a les seves possessions, li matà els bous que llauraven, apallissà el bouer Pere Ballador i li arrencà alguns ceps.
Aquesta escalada de tensió arribà a la fi quan Oliva s'ajuntà amb les forces del prebost Nuri Joan Sorribes i pogué finalment atrapar Palmerola i matar-lo a les Llosses.



A l’Arxiu Episcopal de Vic tenim documents de les declaracions que van fer diverses persones l’any 1626 sobre aquest cas de bandolerisme. Un dels documents relaciona les preguntes que feien als testimonis:

Primo  Si saben que hi hagué en Catalunya un bandoler anomenat Palmerola amb molt gran quadrilla de bandolers acompanyat, que feia molts danys i mals, quants anys ha poc més o menys.
- Més Si saben que dit Pere Oliva essent Veguer del Lluçanès perseguí  a dit Palmerola amb tota sa quadrilla per a prendre’ls i capturar-los.
-Més Si saben que dit Palmerola matà los bous i bastonejà el bover i tallà els ceps de les vinyes de dit Pere Oliva.
-Més Si saben que dit Palmerola volia matar a dit Pere Oliva per anar-lo perseguint com lo perseguia per justícia i com no el pogué haver a ell matà el bestiar que eren els bous.
- Més Si saben que dit Oliva s’ajuntà amb el Perbost General anomenat el capità Nuri Joan Sorribas i als pocs dies amb gran perill de la vida mataren al dit Bandoler Palmerola i capturaren molts dels altres bandolers essent present dit Pere Oliva.
-Més Si saben que dit Oliva fou nomenat i elegit com a síndic deu fer vint-i-quatre  anys més o menys, del terme del Lluçanès i no atrevint-se de anar algú sinó ell fou capturat y detingut en les càrcers Reials de Barcelona per espai d’un any defensant la jurisdicció reial de la qual isqué amb victòria, patint molts grans danys despeses i perill de sa vida estant tot  dit temps pres i tancat en la cambra de la torreta.








...Dixit que de les coses conegudes en dits interrogatoris té molt ben recort y que ha vist al dit Palmerola y sa quadrilla junt la vila de Sant Feliu Çasserra. De la qual quadrilla, essen prop lo serrat de Puig Borrit, se departiren vuyt bandolers de dita quadrilla, conforme entén que ha dit dit testimoni, y vingueren per la coma amunt dita de la font de la Corda ques prop de dita vila y trobaren los bous que llauravan en dita coma yls mataren y bastonejaren lo bouer ques  deya Pere Ballador, al qual dexaren per mort y tallaren molts seps de la vinya de dit Oliva. Com axí lo·y digué Pere Viguer, carnicer, qui los havia scorxats, y assò entengué dit testimoni se feya per occasió que dit Pere Oliva havie capturat a tal Ferrero, bandoler de la quadrilla de dit Palmerola.


Manifestació de J. Arnaus




Jaume Arnaus agricultor de la vila de St. Feliu Sasserra…

Et dixit que ha conegut a dit Palmerola y que·l ha vist anar ab sa quadruilla de bandolers per la terra causant y donant grans diferens danys y que anave dit Pere Oliva essent llochtinent de Llussanès perseguint a dit Palmerola y als bandolers de sa quadrilla y per occasió de axò dit Palmerola li matà los bous, que heran dos ab scopetadas y panardadas y bastonejaran molt lo bouer y tallaren seps de la vinya de dit Oliva y assò sab dit testimoni per mirar-so ell de la finestra de sa casa. Més te record dit testimoni quant mataren dit Palmerola per lo dit Pere Oliva y Anthoni Costa son sogre foren los qui·l mataren y a altres bandolers de sa quadrilla. Y més ha recort dit testimoni que lo dit Pere Oliva haurà vint y quatre anys poch més o manco que fonch elegit ensyndich del terme de llucnès pera deffensar la jurisdictió Real quantra los pubills Agullons y per dit respecte estigué pres molt temps en los càrcels de la Ciutat de Barcelona a hont patí molts treballs deffensant dita jurisdictió real de las quals coses sobredites té molt bon recort dit testimoni per ser natural de la Vila de Sant Feliu Çasserra.


Manifestació d'Antoni Padrós:




Anthoni Padrós agricultor parrochia Sancti Amany de Padrós...

Et dixit que és ver lo contengut en dit interrogatori que sab molt bé hi és estat dit Bandoler Palmerola y ha regnat molts anys y ha coneguts a molts Bandolers de sa companya que judica deu haver serca de quaranta-sis anys poch més o manco que regnave, los quals foren per dit Pere Oliva llochtinent aleshores de Veguer perseguits y per occasió que dit Oliva prengué a tal Farrero Bandoler de dita quadrilla, li mataren los bous y li bastonejaren lo bouer que·s deia Pere Ballador y tallaren molts seps de la vinya de dit Oliva y per occasió de les demunt dites coses y altres moltes escaramuças que dit Pere Oliva los havie donades fonch donat lo càrrec de Perbost generals al capità Juan Sorribes ab lo qual se ajuntà lo dit Pere Oliva llochtinent predit, los quals junts dins espay de un any tingueren capturats ho morts més de sinquanta Bandolers de dita quadrilla entre los quals fonch mort lo dit cap de Quadrilla Palmerola que segons de entengué a  dir lo matà Anthoni costa, sogre de dit Pere Oliva prop lo lloch de las Llossas  asistent en tot dit Pere Oliva, lo qual per la ocasió de deffensar la jurisdictió de Llussanès contra la dels pubills Agullons en deffensa de la jurisditió real ........... dit Pere Oliva fonch creat síndich de dit terme y estigué molt temps en la ciutat de Barcelona deffensant dita jurisdictió.