HISTÒRIA I SOCIETAT


"la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»


Història, vida i costums de la vila de Sant Feliu Sasserra i d'altres indrets de la Catalunya Central.

diumenge, 18 d’octubre del 2015

Una visió de Sant Feliu Sasserra del segle XVIII



 UNA VISIÓ DE SANT FELIU SASSERRA DEL SEGLE XVIII

Bernat Espinalt i Garcia. Natural de Santpedor (Bages), autor de diverses obres, l'any 1778 va publicar a Madrid la seva obra més coneguda ATLANTE ESPAÑOL Ó DESCRIPCION GENERAL, Geográfica, Cronològica, è Histórica de España, por Reynos y Provincias: DE SUS CIUDADES, VILLAS,y Lugares mas famosos: de su Poblacion, Rios, Montes...



L'obra, que conté il·lustracions de les poblacions més importants, barreja mapes, coordenades de latitud i longitud, distàncies a d'altres poblacions, notícies històriques i artístiques dels municipis amb rondalles llegendàries i notícies amb dades desconcertants.





Les dades del Lluçanès són posteriors a la Guerra de Successió i a l'incendi de Sant Feliu Sasserra i de Prats de Lluçanès, per això Sant Feliu (Villa Capital de todo el Llusanés), Con las muchas guerras que han molestado este Principado, está muy destruida, y solo tiene ciento y noventa vecinos... i Prats ciento y veinte vecinos.