HISTÒRIA I SOCIETAT


"la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, et tota la volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé que tiren, no l'arrencaran, ne encara con gaire més s'hi prenguessen, e si en llevats la corda de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys que sol un jonc hi romandrà.»


Història, vida i costums de la vila de Sant Feliu Sasserra i d'altres indrets de la Catalunya Central.

diumenge, 20 de desembre del 2020

Sant Feliu Sasserra. Festa Major de l'any 1928

 


La Veu de Catalunya publicava el divendres 7 de setembre de 1928 el programa de la Festa Major de Sant Feliu Sasserra. Si llegim els actes de la festa veurem que era diferent de les festes actuals; entre d’altres detalls veurem que les festes es fan a honor dels Sants Màrtirs, Concordi, Vidal, Ubert i Julià, patrons d’aquesta vila.

La parròquia guardava relíquies d’aquests sants i com diuen les seves cobles,

 

Vostras Reliquias sagrades

En solemne processó

Un dia á l’any, son portades

Ab molta devoció: de veure vostre penó

S’alegran lo pla y la serra;

 

De tots siau advocats

y de Sant Feliu Sasserra.

 

                     

Els creients demanaven a aquests sants que intercedissin per guarir malalties i protegir els camps. Com diuen de Sant Concordi a Besalú,

 

                                    Als que tenen criatures

                                    amb pigota i malaltia,

                                    si us reclamen nit i dia

                                    los doneu salut i cura;

                                    lliureu de qualsevol mal

                                    si us invoquen de bon cor.

 

I a Sant Feliu els demanen,

Sou quatre columnes fermes

De virtud y santedat,

Preservau á nostres termes

De pedra y calamitat,

Puig es tal vostra bondat

Que tots nostres mals desterra;

 

De tots siau advocats

y de Sant Feliu Sasserra.

 

 

Cobles dels gloriosos sants màrtirs Concordi, Vidal, Ubert i Julià. 1887

 



Detall del programa de festes de Sant Feliu Sasserra.



A SANT FELIU SASSERRA

Programa de les festes que aquesta joliua vila, celebrarà durant els dies 8, 9, 10 i 11 del corrent.

Festes religioses. Dissabte, dia 8, a les vuit del vespre, solemnes completes per la Reverenda Comunitat de Preveres de la parròquia, a honor dels Sants Màrtirs, Concordi, Vidal, Ubert i Julià, patrons d’aquesta vila. Diumenge, dia 9, a les onze del matí, a l’església parroquial, se celebraran divins oficis. A les quatre de la tarda, solemne processó pels principals carrers de la vila; es portaran les relíquies dels Sants Màrtirs. Dilluns, dia 10, a les deu del matí, Ofici de Requiem, en sufragi dels fidels difunts de la parròquia.

Festes cíviques. Dia 8, a les dues de la tarda, gran repicament de campanes al cloquer de la parròquia que anunciarà al veïnat l’aproximitat de les festes. A dos quarts d’onze de la nit, al monumental envelat que s’aixecarà al peu de la carretera, la companyia teatral Victòria, sota la direcció del seu primer actor senyor Mercader, i algunes de les primeres actrius del Teatre Català posaran en escena l’obra en tres actes, fruit del geni immortal Frederic Soler (Pitarra), “La Dida”, i com a final de festa, el sainet còmic en un acte, del festiu actor Ramon Ramon, titulat “El carro del vi” Durant els entreactes, la cobla-orquestra empordanesa “La Vergelitana”, a la qual ha estat confiada la part musical dels dies 8, 9 i 10 interpretarà els popurri “Cants de la terra”. Dia 9, a dos quarts d’una, a la Plaça Major, tindrà lloc la típica i popular dansa “Treure Ball”, formada aquest any per quatre parelles, i de seguida una audició de sardanes per la dita cobla. A les sis, al monumental envelat, tindrà lloc el ball de tarda. A les onze elegantíssim ball de nit, on la dita orquestra interpretarà les ballades de més èxit de la temporada. Dia 10, a dos quarts d’onze, a la Plaça Major, es ballarà la mateixa dansa “Treure Ball”, i a continuació l’última audició de sardanes. A les cinc, elegantíssim ball de tarda. A les deu, lluït ball de nit; se sortejarà un bell dormitori. Dia 11, a les quatre de la tarda, tornaboda general a les pintoresques fonts d’aquesta rodalia. A les vuit, com a fi de festa, a la Plaça Major es farà un popular ball de comiat, per un aplaudit trio. En els balls dels dies 9 i 10, es sortejaran magnífiques toies d’art i les damisel·les seran obsequiades amb bells presents. 

D'altres dades destacades:

La dida, obra de Frederic Soler "Pitarra" fou estrenada al Teatre Romea el dia 29 d'octubre de 1872. És una comèdia d'ambientació rural que va obtenir un gran èxit. L'argument gira al voltant d'una dida que salva la seva pubilla, Roseta, de caure en un matrimoni de conveniència.


El carro de vi, sainet costumista es va estrenar el dia 19 de setembre de 1903 al Teatre Romea. L'obra transcorre en una taverna d'un poble del Penedès.


La Veu de Catalunya. 7 de setembre de 1928

La Cobla-orquestra "La Vergelitana" es va fundar cap a l'any 1850.